kinderen
Hoe erg is het nou om anders te zijn dan andere mensen? Zijn alle mensen eigenlijk niet verschillend van anderen? Iedereen heeft toch wel íets wat afwijkt, dat is toch okay? Natuurlijk, zolang iedereen maar accepteert dat we allemaal verschillend zijn, is het prima.
En dat is nu precies waar het voor jou als meer- of hoogbegaafd kind lastig wordt. Want jij hebt vast allang ontdekt dat je anders denkt dan de meeste kinderen om jou heen. Jij denkt topdown. Vanuit het grotere geheel. Je hebt waarschijnlijk snel door wat belangrijk is. En als er op school iets ´nieuws´ wordt uitgelegd denk jij soms: dat wist ik allang, of: ik dacht al dat het zo zat. Terwijl de andere kinderen het nieuwe misschien lastig te begrijpen vinden. Het kan zijn dat je daardoor school een beetje saai vindt, dat je je soms zelfs zit te vervelen op school.
Misschien merk je ook dat andere kinderen jouw grapjes niet altijd begrijpen. En dat jij andersom hun grapjes eigenlijk vaak niet eens grappig vindt. Of de andere kinderen vinden andere spelletjes leuk dan jij en ze zijn helemaal niet geïnteresseerd in de spannende onderwerpen die jij juist zo boeiend vindt. Voor jou is het belangrijk om je, bijvoorbeeld voor een spreekbeurt, heel grondig in je onderwerp te verdiepen. En dan merk je dat de leerlingen uit jouw klas jouw uitleg niet allemaal kunnen volgen.....
Soms merk je dat zelfs je ouders jou niet altijd goed begrijpen ………. Dat kan een naar en eenzaam gevoel geven .....
Op zichzelf zijn deze voorbeelden natuurlijk geen echt probleem, iedereen heeft er weleens last van dat ie niet meteen begrepen wordt. Maar als het jou allemaal vaak overkomt, dan kan het haast niet anders dan dat je je echt anders gaat voelen dan anderen. De meeste kinderen vinden dat geen fijn gevoel.
Het lastige is dat niemand aan jouw buitenkant kan zien dat het in jouw hoofd anders gaat. Ze kunnen immers niet in je hoofd kijken! Daardoor kun je je dubbel onbegrepen voelen. Het kan dan fijn zijn om kinderen te ontmoeten die zich net als jij ánders voelen, die zich net als jij niet altijd begrepen voelen. Waarmee je het kunt hebben over je begaafdheid zonder dat je je gek of anders voelt.
Misschien kun je aan je ouders of verzorgers vragen of je mee mag doen aan kinderactiviteiten bij jou in de buurt die georganiseerd worden door verenigingen voor ouders van hoogbegaafde kinderen. De drie bekendste zijn HINT, Pharos en Choochem. Kijk maar eens op hun websites.
Op sommige scholen wordt er voor kinderen zoals jij een zogenaamde 'plusklas' georganiseerd. In een plusklas zit een aantal begaafde kinderen bij elkaar en samen maken ze opdrachten die voor hen wél interessant en uitdagend kunnen zijn. Als je weet dat jouw school zo'n plusklas heeft maar jij er niet inzit (en wel graag zou willen) praat daar dan over met je leerkracht. Vertel maar dat je je anders dan anderen voelt en dat je graag kinderen wil ontmoeten die zijn zoals jij. De meeste juffen en meesters zullen je serieus nemen en er best met je over willen praten.
"Ik ben helemaal niet zo 'anders', er zijn er veel meer zoals ik" (Regina, 7 jaar)